Chiesa Diruta, Grottole'deki SS Luca e Giuliano kilisesi, orijinal taş duvar anıtının içinde 7 metre yükseklikte "tapınak" oluşturma fikriyle tasarlandı. Bu tasarım, ana tapınak alanını serbest bırakarak, ziyaretçilerin siteyi ziyaret etmelerini ve Basento nehrinin vadisine karşı nefes kesici manzarayı seyretmelerini sağlıyor.
Chiesa Diruta, eliptik bir kubbesi olan benzersiz bir Rönesans kilisesidir. Ziyaretçiler, düşmüş kuzeybatı taş duvar köşesinden girer ve hava koşullarından korunan fuayeye kadar uzanan dış mekan oturma alanını geçerler. Bu alan, yaz aylarında ikincil bir etkinlik mekanı olarak veya sanat sergileri için kullanılabilir. İki katlı Belediye Kütüphanesi, anıtın karşı tarafında, Via della Resistenza'dan erişilebilir durumdadır.
Yeni Konser Salonu binasının ana malzemesi 60mm kalınlığında bir Polikarbonat Levha Duvarıdır. Bu malzemenin göreceli yarı saydam özelliği, modern Konser Salonu binasının anıtsal Tapınağa nötr bir entegrasyonunu sağlar. Gece etkinlikleri gerçekleştiğinde, Salonun yüzen hacmi, çevreyi aydınlatan nazik ve sıcak bir ışık yansıtır, böylece Chiesa Diruta'yı bölge için bir simge haline getirir.
Yeni gelişme, taş duvar kilisesinin temel seviyeleri arasına müdahale eden alanların tasarımını gerektirir. Yeni binayı eski anıttan ayırmak için, tersine çevrilebilir ve esnek bir yapı uygulanmıştır. Polikarbonat levha panellerin birincil ve ikincil destek sistemi, alüminyum kasalarına bağlı bir metalik ızgara oluşur. Hem konser salonunun hem de kütüphanenin zeminleri akçaağaç parke ile kaplıdır, fuaye zemini ise beyaz mermer ile kaplıdır. Bir membran tabaka, kilisenin alt zeminini korur.
Proje, bir Rönesans kilisesinin kalıntılarının bir Konser Salonu olarak yeniden kullanılmasını talep eden bir Uluslararası Mimarlık Yarışması Çağrısı'na sunulan Büro'nun önerisini içerir. Bu tasarım, Rönesans Tapınakları'nın Mimarlık tarihine derinlemesine yapılan bir araştırmanın sonucunda ortaya çıktı. Tüm çatı yapıları ve belirli işlevleri barındıran serbest duran kutular, patina metal panellerle kaplıdır. Konser salonu yapısına sertlik sağlayan metalik eliptik kirişler, taş kasnaklı kubbelerin öncüllerini yansıtır.
En zorlu tasarım sorunları, modern bir konser salonunu bir Rönesans kilisesi anıtına entegre etmek ve ne yeni binanın kullanımını ne de anıtın formunu tehlikeye atmayacak yapısal ayrıntıları belirlemekti. Yüzen konser salonunun tam konumu ve yüksekliği, nehrin ve perimetrik taş kalıplarının göreceli yüksekliği ile belirlendi.
Chiesa Diruta, Grottole, İtalya'da bulunan yıkılmış bir Rönesans kilisesinin, bir Konser Salonu ve Belediye Kütüphanesi içeren canlı bir Kültür Merkezi'ne dönüştürülmesi önerisidir. Konser Salonu hacmi, Foyer'in üzerinde yüzer, böylece altındaki alanı serbest bırakarak insanların anıtı ziyaret etmelerini ve Basento nehrinin vadisine karşı manzarayı seyretmelerini sağlar. Belediye Kütüphanesi, anıtın karşı tarafından erişilebilir bir konumda, iki seviyede gelişen misafirperver bir alandır. Her iki kullanım da nazik tasarım hareketleriyle güçlendirilmiş, böylece tüm bölge için benzersiz bir simge oluşturmuştur.
2023 yılında A' Kültürel Miras ve Kültür Endüstrisi Tasarım Ödülü'nde Gümüş ödül kazanan bu tasarım, yaratıcı, profesyonel ve dikkat çekici tasarımlarıyla öne çıkan, mükemmel uzmanlık ve yenilikçiliği gösteren tasarımlara verilir. Bu tasarımlar, güçlü teknik özellikleri ve muhteşem sanatsal becerileri ile hayranlık uyandırır, mükemmel bir seviyeyi gösterir ve olumlu duygular, hayranlık ve merak uyandırır.
Proje Tasarımcıları: Constantinos Yanniotis
Görsel Kredileri: Image #1, Constantinos Yanniotis, Architect, 2023
Image #1, Constantinos Yanniotis, Architect, 2023
Image #3, Vassilis Symeonidis, Visualiser, 2023
Image #3, Vassilis Symeonidis, Visualiser, 2023
Video Credits, Reuse Italy, Constantinos Yanniotis, 2023
Proje Ekibi Üyeleri: Constantinos Yanniotis
Proje Adı: Chiesa Diruta
Proje Müşterisi: Constantinos Yanniotis